DRUŠTVO SOCIJALNIH RADNIKA SRBIJE

FORUM

LINKOVI

IZDAVAŠTVO

Nakon osnivanja Više škole za socijalne radnike u Beograd 1957.godine, godinu dana kasnije 1958.godine osnovano je i Društvo socijalnih radnika. Društvo socijalnih radnika dalo je veliki doprinos i veliki podsticaj razvoju profesije socijalnog rada i njenom uključivanju u porodicu „humanističkih nauka“. Radi širenja ideje Društva i unapređenju kompentencija socijalnog rada, od posebnog značaja bilo je izdavanje „Biltena Društava“, zatim od 1964.godine časopis „Socijalni radnik“, koji je 1971.godine prerastao i promenio naziv u „Socijalna politika i socijalni rad-časopis za teoriju i praksu“. Časopis je u to vreme izdavalo Društvo socijalnih radnika Srbije i Institut za socijalnu politiku. Dugo godina ovaj časopis je bio jedino glasilo iz ove oblasti ne samo u Srbji već i na prostorima cele bivše Jugoslavije. Bio je to ne samo jedini časopis već i najugledniji časopis iz ove oblasti. Najuticajnija imena iz oblasti socijalne politike i socijalnog rada decenijama su izgrađivale časopis koji je postao jedan od najuglednijh stručnih časopisa u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon perioda uspešnog rada, sredinom 1990-ih nastupio je period stagnacije a usled ekonomske i političke krize u kome se našlo celokupno društvo. Savez društava socijalnih radnika Srbije skoro da je obustavio svoje aktivnosti nekoliko godina, Društvo je ostalo i bez svojih prostorija u toku bombardovanja 1999.godine i privremno je prestao da izlazi i časopis „Socijalna politika i socijalni rad“. Društvo socijalnih radnika reaktiviralo je svoj rad 2005.godine nakon ove pauze i kao jedan od osnovnih ciljeva sebi zadalo obnovu izdavanja časopisa „Socijalna politika i socijalni rad“. Zahvaljujući donaciji od JP RB“Kolubara“ obezbeđana su sredstva za štampanje i pokretanje časopisa. Prvi broj je izdat 2012.godine, pre šest meseci izdali smo drugi broj,a u toku je priprema trećeg broja.

Redakcija časopisa će se i ubuduće oslanjati na istaknute teoretičare i stručnjake iz prakse čiji su prilozi dragoceni za razvoj socijalne politke i socijalnog rada, ali i na mlade istraživače i praktičare koji treba da se afirmišu i dokažu. Članovi redakcije časopisa su i profesori iz inostranstva (Peder M.Liseltol-Norveške, Jirgen Novak-Nemačke, Predrag Rakočević-Crne Gore) što će doprineti sticanju međunarodne reputacije časopisa.

Pozivamo sve teoretičare i praktičare iz oblasti socijalnog rada i socijalne politike da isprate našu izdavačku delatnost i da uzmu učešće u njoj. Upustvo za autore možete pronaći na našem sajtu kao i u našim časopisima.

Časopis izlazi dva puta godišnje i štampa se u 600 primeraka po broju, glavni i odgovorni urednik časopisa je prof.dr Ana Čekerevac. U prvom broju na 110 strana štampana su tri izvorna rada, dva pregledna rada, dva stručna rada i dva prikaza knjige.U drugom broju na 119 strana štampana su dva izvorna rada, tri pregledna rada i tri stručna rada. U pripremi je treći broj časopisa.

Časopis ima tendenciju da postane naučni časopis.

SOCIJALNI RADNIK=ŠANSA U SVAKOJ TEŠKOĆI